Παρασκευή, 4 Οκτωβρίου 2013

ΦΕΡΝΟΥΝ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟ


Αναρτήθηκε από τον/την economikos στο Οκτωβρίου 3, 2013
20131003-195411.jpgΣε μία εβδομάδα αναμένεται να κατατεθεί εκ μέρους της κυβέρνησης νομοσχέδιο κατά της ρατσιστικής βίας, το οποίο θα αποτελεί συγκερασμό των τεσσάρων προτάσεων νόμου που έχουν κατατεθεί (από την ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, τη ΔΗΜΑΡ και τον ΣΥΡΙΖΑ) αλλά και θα υλοποιεί την απόφαση – πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την καταπολέμηση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, ανακοίνωσε στη Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαρ. Αθανασίου.
Από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, η Ζωή Κωνσταντοπούλου ζήτησε «να εξηγήσει ο κ. υπουργός γιατί δεν υπάρχει μέχρι σήμερα νομοσχέδιο της κυβέρνησης, ενώ έχουν κατατεθεί προτάσεις νόμου τουλάχιστον από την ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, να εξηγήσει ο κ. Σαμαράς την εντυπωσιακή στροφή του σε σχέση με τα όσα προεκλογικά έλεγε περί παράνομων μεταναστών, εγκληματικότητας και αποθήκης ανεπιθυμήτων, να εξηγήσει ο κ. Βενιζέλος τι σημαίνει η δημόσια μεταστροφή του σε αντιδιαστολή με την προκλητικά μισαλλόδοξη τοποθέτησή του για τη λίστα Λαγκάρντ, όπου μίλησε για καταθέτες ενός συγκεκριμένου θρησκεύματος (του εβραϊκού), να μας εξηγήσει ο κ. υπουργός τι συμβαίνει με τον σύμβουλό του στο υπουργείο Εσωτερικών που εξέφραζε σε κείμενό του το θαυμασμό του για τον ναζισμό και έλεγε πως δεν έπρεπε να καταγγέλλεται».
Από την πλευρά του ο υπουργός Δικαιοσύνης απάντησε πως «ενοχλούν πάρα πολύ τον ΣΥΡΙΖΑ, από ό,τι φαίνεται, οι επιτυχίες του πρωθυπουργού στο ευρωπαϊκό πεδίο και στις ΗΠΑ, καθώς και άλλες πρωτοβουλίες του για τους θεσμούς της Δημοκρατίας» και συμπλήρωσε: «Προφανώς παίρνετε παράδειγμα από τις μεταστροφές που έχει το κόμμα σας και ασχολείστε με τη λίστα Λαγκάρντ, σε μια συζήτηση για ένα τόσο σημαντικό θέμα».
Ο Δημ. Κουκούτσης από τη Χρυσή Αυγή διακήρυξε πως το κόμμα του «κινείται ενάντια στο ντόπιο κατεστημένο, φιλελεύθερο και μαρξιστικό, τα κόμματα του οποίου αφήνουν στην άκρη τις υποτιθέμενες διαφορές και συνασπίζονται εναντίον μας. Ελπίζουμε σε μια μελλοντική συνεδρίαση να προστατεύσουμε την εθνική μνήμη από κάθε νέο γενίτσαρο. Ελπίζω ότι κάποτε θα δούμε ένα νομοσχέδιο ενάντιο στο ρατσισμό απέναντι στους Έλληνες».
Για λογαριασμό του ΠΑΣΟΚ, η Θ. Τζάκρη πρότεινε τη συγκρότηση επιτροπής από «τις δυνάμεις του συνταγματικού τόξου, από τις οποίες δεν εξαιρείται, ούτε το ΚΚΕ. Η σοβαρότητα του ζητήματος είναι πολύ μεγάλη. Δεν είναι δυνατόν για τον ρατσισμό να υπάρχουν δεξιές, ή αριστερές απόψεις».
«Ο κ. Κουκουλόπουλος είπε πως το “συνταγματικό τόξο” είναι ορολογία του ΠΑΣΟΚ και εφόσον είναι ορολογία του ΠΑΣΟΚ δηλώνω εκτός συνταγματικού τόξου», απάντησε ο εκπρόσωπος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Β. Καπερνάρος.
«Δεν ξέρω τι συνειρμούς ήθελε να προκαλέσει η κ. Τζάκρη. Είναι της μόδας η θεωρία του συνταγματικού τόξου», σχολίασε ο Γιάννης Γκιόκας από το ΚΚΕ και πρόσθεσε: «Επειδή, πάντως, ανακοινώθηκε από τον κ. υπουργό πως βασικός άξονας του νομοσχεδίου θα είναι η εναρμόνιση με την απόφαση – πλαίσιο της ΕΕ, εμείς λέμε ευθύς εξ αρχής ότι έχουμε κάθετη αντίθεση, καθώς είναι εκείνη που κατεξοχήν εισάγει τη θεωρία των δύο άκρων».
Από τη ΔΗΜΑΡ ο Νίκος Τσούκαλης παρατήρησε πως «η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που δεν έχει προσαρμοστεί στην απόφαση – πλαίσιο. Είναι κάτι που δυστυχώς το πληρώνουμε ως χώρα, μετά και απ’ τα γεγονότα που έλαβαν χώρα το προηγούμενο διάστημα».
Υπέρ του συγκερασμού των προτάσεων νόμου που έχουν κατατεθεί, τάχθηκε ο εισηγητής της ΝΔ Ανδρέας Κουτσούμπας. «Πολλές από τις προτάσεις που βρίσκονται και στο ένα και στο άλλο κείμενο, δεν με βρίσκουν αντίθετο. Να τις συνθέσετε», κάλεσε τον υπουργό ο κ. Κουτσούμπας.
Πηγή: ΑΜΠΕ