Πέμπτη, 31 Οκτωβρίου 2013

TA ΩΡΑΡΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ

Καθοριστική θα είναι η ανταπόκριση του κοινού στην προαιρετική λειτουργία εμπορικών καταστημάτων την Κυριακή, αναφορικά με την διεύρυνση αυτής της πρακτικής, σημειώνουν οι έμποροι. Αρνητικές συστάσεις στα μέλη τους έχουν κάνει το 63% των εμπορικών συλλόγων
Ο Εμπορικός Σύλλογος Αθήνας ανακοίνωσε ωράριο λειτουργίας 11:00-18:00, η Θεσσαλονίκη 11:00-17:00, ο Πειραιάς 11:00-15:00, ενώ υπενθυμίζουμε ότι το πλαίσιο του κυριακάτικου ωραρίου σύμφωνα με το νόμο είναι 11:00-20:00.
Η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου στη σχετική ανακοίνωσή της σημειώνει ότι η απόφαση του κάθε Εμπορικού Συλλόγου δεν έχει υποχρεωτική εφαρμογή αλλά, όπως συνέβη και με το πλαίσιο ωραρίου μετά την ψήφιση του ν. 3377/2005, θα αποτελέσει εντέλει τον κυριότερο παράγοντα για το πόσες τοπικές αγορές και εμπορικά καταστήματα θα λειτουργήσουν την συγκεκριμένη Κυριακή ή όχι. Το βέβαιο είναι ότι μόνο τα τελικά στοιχεία θα είναι αυτά που θα μας δείξουν κατά πόσο το πείραμα θα έχει θετικό ή μηδενικό άθροισμα.
Από τη μέχρι τώρα πληροφόρηση που έχει στην διάθεση της η ΕΣΕΕ και συγκεκριμένα από 177 τοπικούς εμπορικούς συλλόγους:
  • 32% έχει απαντήσει θετικά
  • 63% αρνητικά
  • 5% αφήνει το άνοιγμα στη διακριτική ευχέρεια των εμπόρων
Τα στοιχεία θα κρίνουν το αποτέλεσμα
Η ΕΣΕΕ σημειώνει επίσης ότι ζήτησε από όλους τους Εμπορικούς Συλλόγους, είτε αποφασίσουν να συστήσουν στα μέλη τους να ανοίξουν είτε όχι, να ενημερώσουν για την ανταπόκριση που θα έχει σε επισκεψιμότητα, τζίρο, έσοδα και έξοδα στην κάθε τοπική αγορά της χώρας η ενδιάμεση περίοδος των εκπτώσεων και η δυνατότητα προαιρετικού ανοίγματος την πρώτη από τις επτά νομοθετημένες Κυριακές.
«Κατά συνέπεια, αυτό που μένει να δούμε είναι τόσο εάν κατά την πρώτη Κυριακή προαιρετικής λειτουργίας η εμπορική κίνηση των καταστημάτων θα ανταποκριθεί στις αναμενόμενες προσδοκίες όσο και εάν τελικά στις 9 Νοεμβρίου τα αποτελέσματα από το πρώτο ημερολογιακό 10ήμερο των μίνι εκπτώσεων θα είναι ικανοποιητικά για τους συναδέλφους επιχειρηματίες.
Επισημαίνουμε ότι σ' αυτό το πρώτο δεκαήμερο των ενδιάμεσων εκπτώσεων η αγορά καλείται να αντιμετωπίσει δύο προβλήματα. Το πρώτο αφορά στην τετραπλή τιμή την οποία υποχρεώνονται τα καταστήματα να έχουν στις προθήκες τους, αφού απαιτείται η τιμή προ ΦΠΑ και η τιμή μετά ΦΠΑ τόσο στην αρχική όσο και στην μετά έκπτωση αξία του προϊόντος. Κάτι τέτοιο δημιουργεί σύγχυση στον καταναλωτή και απέχει πολύ από την πρόταση που είχαμε καταθέσει για «μία τιμή - χαμηλή τιμή». Το δεύτερο πρόβλημα είναι ότι θα παρατηρηθεί το φαινόμενο των εκπτώσεων «δύο ταχυτήτων» με μικρό και μεγάλο ποσοστό έκπτωσης για νέες και παλιές παραλαβές εποχιακών εμπορευμάτων» καταλήγει η ανακοίνωση.
ΕΣ Θεσσαλονίκης: Ας επιλέξουν τα μέλη μας
Προαιρετική και όχι υποχρεωτική είναι η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων του νομού Θεσσαλονίκης την Κυριακή 3 Νοεμβρίου, στο πλαίσιο της πρώτης ενδιάμεσης εκπτωτικής περιόδου "mid season sales" (από αύριο Παρασκευή 1 Νοεμβρίου έως και τις 9 του ίδιου μήνα), όπως διευκρινίζει σε σχετική ανακοίνωσή του ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΕΣΘ).
Κατά τη διάρκεια των εκπτώσεων, πέραν της αναγραφής της παλαιάς και της νέας τιμής των προϊόντων και υπηρεσιών που πωλούνται με έκπτωση, επιτρέπεται και η αναγραφή και η εμπορική επικοινωνία ποσοστού έκπτωσης, σύμφωνα με τον ΕΣΘ.
Το ωράριο που προτείνεται για τα εμπορικά καταστήματα την προσεχή Κυριακή είναι από τις 11 το πρωί έως και τις 5 το απόγευμα και την επομένη, Δευτέρα 4 Νοεμβρίου, από τις 12 το μεσημέρι μέχρι και τις 8 το βράδυ.

ethnos.gr