Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2013

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΒΕΑ ΓΙΑ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ




Η σημασία της ασφάλειας και της υγείας στον χώρο εργασίας, επισημάνθηκε σε εκδήλωση που διοργάνωσε με αυτό το θέμα το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο  Αθηνών - μέλος του Enterprise Europe Network, στις 28 Νοεμβρίου, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας.
Χαιρετισμό εκ μέρους της διοίκησης του ΒΕΑ απηύθυνε στην εκδήλωση ο Β! Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Κώστας Δαμίγος ο οποίος τόνισε την προτεραιότητα που δίνει το Επιμελητήριο σε θέματα ασφάλειας και υγιεινής στους εργασιακούς χώρους. Είπε επίσης ότι η πρόληψη μέσω της ενημέρωσης είναι  η πιο αποτελεσματική μέθοδος για να μην θρηνήσουμε και άλλες ανθρώπινες ζωές, για να μην αυξηθεί ο αριθμός των αναπήρων. Προς την κατεύθυνση αυτή,  το ΒΕΑ εδώ και μια δεκαετία διοργανώνει σεμινάρια επιμόρφωσης  επιχειρηματιών – μελών του, προκειμένου να ασκούν τα καθήκοντα τεχνικού ασφαλείας στις επιχειρήσεις τους.  Ήδη έχουν εκπαιδευτεί περίπου 2000 επιχειρηματίες  και έπεται συνέχεια.  

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης:

• Αναδείχθηκε η σπουδαιότητα των θεμάτων Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία, με επίκεντρο τη διαμόρφωση νοοτροπίας πρόληψης για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας η οποία πρέπει να αρχίσει από τα σχολεία. Ο εισηγητής κ. Γιάννης Κωνσταντακόπουλος (Εθνικός Εστιακός Πόλος Πληροφόρησης για θέματα Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία του Υ.Ε.Κ.Α.&Π.) παρατήρησε ότι ορισμένες επιχειρήσεις διστάζουν να επενδύσουν χρήματα στον τομέα της υγιεινής και ασφάλειας, αν και έχει διαπιστωθεί ότι μακροπρόθεσμα η επένδυση αποδίδει 100-200%. Όπως είπε, το έμμεσο κόστος μετά από ένα εργατικό ατύχημα είναι τετραπλάσιο του αμέσου κόστους.

·    ‘Έγινε αναλυτική παρουσίαση του νομοθετικού πλαισίου για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία, καθώς και αναφορά στις υποχρεώσεις  και τα δικαιώματα εργοδοτών και εργαζομένων. Ο εισηγητής  κ. Αντώνης Σερκεδάκης (Διεύθυνση Συνθηκών Εργασίας του Υ.Ε.Κ.Α.&Π.) τόνισε την ανάγκη αλλαγής νοοτροπίας για την υγιεινή και ασφάλεια στην εργασία. 

•  Παρουσιάστηκε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια και Υγεία στην   Εργασία (EU-OSHA) καθώς και σχετικές πρωτοβουλίες και εργαλεία στον χώρο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Ο εισηγητής  κ. Γιάννης Κωνσταντακόπουλος ανέφερε ότι έχουν ήδη δημιουργηθεί εργαλεία εκτίμησης του επαγγελματικού κινδύνου διαφόρων κλάδων, όπως π.χ. catering, φαρμακείων, κομμωτηρίων, ξυλουργείων, αρτοποιείων.
• Έγινε αναφορά στον ρόλο του Σ.ΕΠ.Ε. (Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας) στην προαγωγή των θεμάτων Ασφάλειας και Υγείας στον χώρο Εργασίας
Η εισηγήτρια κ. Ελένη Ζωγράφου ( Υπουργείο Εργασίας - Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας ) έδωσε έμφαση στο συμβουλευτικό ρόλο που, μεταξύ άλλων, διαδραματίζει πλέον το ΣΕΠΕ.
• Παρουσιάστηκε το πρόγραμμα OIRA (διαδικτυακό διαδραστικό εργαλείο), μέσω του οποίου κάθε μικρομεσαίος επιχειρηματίας μπορεί να εκτιμήσει και να αντιμετωπίσει ενδεχόμενους κινδύνους, λαμβάνοντας τα απαραίτητα μέτρα. .
Εισηγητής ήταν ο κ. Μανώλης Σουβλής (Υ.Ε.Κ.Α.&Π.).

Η συγκεκριμένη εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο δράσεων που απορρέουν από το Σύμφωνο Συνεργασίας που υπογράφηκε τον Ιούνιο του 2011, μεταξύ του Υπουργείου Εργασίας και του Enterprise Europe Network-Hellas.