Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου 2013

OI ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΕΤΟΙΜΟΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣΟι Δήμοι και οι Περιφέρειες είναι σε θέση να επεξεργαστούν και να εφαρμόσουν τοπικά εναλλακτικά σχέδια αντιμετώπισης της πολύπλευρης κρίσης, τόνισε η πανελλαδική Συνδιάσκεψη Αυτοδιοίκησης των Οικολόγων Πράσινων.
Με ψήφισμά τους τα μέλη της συνδιάσκεψης, που έγινε στη Θεσσαλονίκη στις 14 και 15 Δεκεμβρίου, τάχθηκαν υπέρ της διεξαγωγής των εκλογών, αυτοδιοικητικών και ευρωεκλογών, την ίδια Κυριακή όπως ορίζει ο νόμος.
Βασικοί στόχοι της Συνδιάσκεψης των Πράσινων αυτοδιοικητικών είναι:
  • η εξασφάλιση της δημοκρατίας, της διαφάνειας και της αποτελεσματικότητας σε όλα τα επίπεδα λειτουργίας της αυτοδιοίκησης.
  • Ο αναπροσανατολισμός των στόχων και των οικονομικών πόρων της αυτοδιοίκησης στο πλαίσιο ενός μακροχρόνιου και βιώσιμου σχεδιασμού.
  • Η ενδυνάμωση της αυτοπεποίθησης των πολιτών με την υποστήριξη και τη δημιουργία δομών κοινωνικής αλληλεγγύης και κοινωνικής οικονομίας.
  • Η βελτίωση του θεσμικού πλαισίου της αυτοδιοίκησης με οικολογικό προσανατολισμό, αποτελεσματικότητα, διαφάνεια, ουσιαστική δημοκρατική λειτουργία, συμμετοχή και κοινωνικό έλεγχο.
Στο πλαίσιο αυτό οι Οικολόγοι Πράσινοι, χωρίς να αποκλείουν την υποστήριξη αυτοδύναμων πράσινων παρατάξεων, είναι πρόθυμοι να συμμετέχουν σε παρατάξεις συμμαχίας που θα ενσωματώνουν προγράμματα για το περιβάλλον, τη βιωσιμότητα, την κοινωνική συνοχή, την απασχόληση και την κλιματική αλλαγή.
Δηλώνουν έτοιμοι να συνεχίσουν να δίνουν μάχες στις Περιφέρειες και στους Δήμους, αντιστεκόμενοι στις μίζερες, κοντόφθαλμες και πελατειακές πολιτικές, προωθώντας βιώσιμες λύσεις εξόδου από την κρίση και από την ταφόπλακα του μνημονίου, με σεβασμό στον άνθρωπο και στο περιβάλλον.
Σε αυτή τη βάση, προωθούν συνεργασίες με πρόσωπα φερέγγυα που δεν συνδέονται άμεσα με θέσεις εξουσίας και πολιτικές που έφεραν τη χώρα και το λαό στον ξεπεσμό και την εξαθλίωση.
Στις σημερινές συνθήκες η Αυτοδιοίκηση έχει ιστορικές ευθύνες και πρέπει να αποτελέσει ανάχωμα προστασίας της κοινωνίας απέναντι στην κατάρρευση του επιπέδου ζωής και του κοινωνικού κράτους. Για να το πετύχει αυτό, οφείλει να αναδείξει το θεσμικό της ρόλο και να αξιοποιήσει τους περιορισμένους πόρους με πολλαπλασιαστικά οφέλη για την κοινωνία.

ΨΗΦΙΣΜΑ
3ης  ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ
που στηρίχθηκαν από τους ΟΙΚΟΛΟΓΟΥΣ ΠΡΑΣΙΝΟΥΣ

Όχι στα μικροκομματικά παιχνίδια με την ημερομηνία των ευρωεκλογών!
Οι Οικολόγοι Πράσινοι εκφράζουμε την έντονη αντίθεσή μας στα σχέδια των συγκυβερνώντων για τη διεξαγωγή των ευρωεκλογών μαζί με το δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών την Κυριακή 25 Μαΐου 2014.
Πρόκειται για σκόπιμη παρερμηνεία των διατάξεων που επιβάλλουν την διεξαγωγή των ευρωεκλογών μαζί με αυτές της Αυτοδιοίκησης, που αντικειμενικά οδηγεί σε υποβάθμιση της σημασίας των ευρωεκλογών, με μοναδικό σκοπό την εξυπηρέτηση υπολογισμών σχετικών με τις εκλογικές επιδόσεις των κομμάτων της συγκυβέρνησης.
Οι Ευρωεκλογές πρέπει να γίνουν μαζί με τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές την Κυριακή 18 Μαϊου. Η δεύτερη Κυριακή δεδομένου ότι αφορά μόνο περιοχές που δεν ολοκληρώθηκε η εκλογική διαδικασία, έχει προφανώς συμπληρωματικό χαρακτήρα και επομένως δεν συνάδει με τον γενικό χαρακτήρα των ευρωεκλογών. Επιπλέον, η διεξαγωγή των ευρωεκλογών την πρώτη Κυριακή μειώνει σοβαρά τα έξοδα μετακινήσεων ψηφοφόρων, την σχετική ταλαιπωρία και την απώλεια εργασίμων ημερών και ημερών σχολικής λειτουργίας.
Η υποβάθμιση των ευρωεκλογών, με την έμμεση ενίσχυση της αποχής που συνεπάγεται η διεξαγωγή τη δεύτερη Κυριακή, αντιβαίνει στην προφανή ανάγκη της χώρας να οικοδομήσει συμμαχίες και να ενισχύσει το κύρος και την παρουσία της στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, στόχοι που επιτυγχάνονται μόνο με την ευρεία συμμετοχή του εκλογικού σώματος στις ευρωεκλογές. Και τούτο γίνεται βάσει μικροκομματικών υπολογισμών, που δεν είναι και  καθόλου βέβαιο ότι θα αποδώσουν. 
Όπως λέει και η λαϊκή παροιμία, αυτός που σκάβει το λάκκο του άλλου υπάρχει ενδεχόμενο να πέσει ο ίδιος μέσα. Και μαζί του, δυστυχώς, τα γενικότερα εθνικά συμφέροντα.
Θεματική Ομάδα Αυτοδιοίκησης
Πληροφορίες: Δήμητρα Γωγάκου, 6972609746