Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2014

H KOINΩΝΙΚΗ ΠΡΟΝΟΙΑ ΑΠΟΥΣΙΑΖΕΙ , ΕΝΩ Η ΦΤΩΧΟΠΟΙΗΣΗ ΕΝΤΕΙΝΕΤΑΙ



Κι ενώ η φτωχοποίηση των πολιτών καλά κρατεί, βαφτίζεται το κρέας ψάρι, ότι η εκχώρηση των υπηρεσιών των νοσοκομείων σε ιδιωτικά γραφεία δεν σημαίνει ιδιωτικοποίηση.  Έτσι, ελαφρά τη καρδία ανακοινώνεται ότι όλες οι υπηρεσίες, πλην αυτών της παροχής ιατρικών και νοσηλευτικών υπηρεσιών, θα παραχωρηθούν σε ιδιώτες.
Είναι φυσικό ότι η προγραμματισμένη ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ δεν μπορεί να γίνει εν μια νυκτί, απαιτείται χρόνος, διαβούλευση και προπαρασκευαστικές κινήσεις. Η νέα μεταρρυθμιστική προσπάθεια της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας  δημιουργεί 8500 διαθεσιμότητες, διαλυμένα Κέντρα Υγείας και ανύπαρκτη, μέχρις υλοποίησης των όποιων σχεδίων, πρωτοβάθμιας υγειονομικής φροντίδας καθώς κλείνουν πλέον οι Μονάδες του ΙΚΑ και ΕΟΠΥΥ. Όλα συναινούν ώστε τα Διαγνωστικά Κέντρα και οι Ιδιωτικές Κλινικές Μονάδες Ημερήσιας Νοσηλείας να μπορέσουν να παρεισφρήσουν εύκολα στον κατακερματισμένο χώρο της υγειονομικής φροντίδας. Αυτή τη στιγμή τα νοσοκομεία είναι ανοχύρωτα σε προσωπικό και υγειονομικό υλικό κι ενώ είναι ολοφάνερο ότι βρισκόμαστε σε συνθήκες ανθρωπιστικής τραγωδίας, μέτρα κοινωνικής εξαθλίωσης σχεδίων και δεσμεύσεων εκ των μνημονίων, οδηγούν σε περαιτέρω μείωση των κοινωνικών δαπανών, σε νέες περικοπές χρηματοδότησης λειτουργικών αναγκών των Νοσοκομείων και περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του Συστήματος Υγείας. Το δικαίωμα στην υγεία παραβιάζεται διαρκώς με το κόστος εισαγωγής στα νοσοκομεία να επιβαρύνει δυσανάλογα τους φτωχότερους της κοινωνίας και με το ένα τρίτο του πληθυσμού να μη διαθέτει κοινωνική ασφάλιση.
Η  φτωχοποίηση εντείνεται και η κοινωνική πρόνοια απουσιάζει.  Ο αποκλεισμός των πολιτών, καθώς όσοι χάνουν την ασφαλιστική τους κάλυψη, οδηγεί στην περιθωριοποίησή τους στα Κοινωνικά Ιατρεία και Φαρμακεία. Η εγκατάλειψη παιδιών στα νοσοκομεία αποτελεί ένα νέο φαινόμενο εξαιτίας της υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης  των Ιδρυμάτων και δίνει στα νοσοκομεία ένα νέο ρόλο μπροστά στις δραματικές εξελίξεις της φτωχοποίησης που λαμβάνει δραματικές διαστάσεις."