Πέμπτη 3 Απριλίου 2014

ΑΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΣΤΙΕΣ ΒΙΑΣ




Απρόκλητη επίθεση από κουκουλοφόρους, δέχτηκαν εχθές το βράδυ, μέλη του Συλλόγου Φοιτητών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ. Συγκεκριμένα, 25 κουκουλοφόροι, κρανοφόροι με λοστούς και καδρόνια επιτέθηκαν με άγριο και βάναυσο τρόπο στους φοιτητές την ώρα που αποχωρούσαν από το χώρο του Πανεπιστήμιου, με αποτέλεσμα να τους τραυματίσουν και δύο από αυτούς να οδηγηθούν στο Νοσοκομείο. Παράλληλα προξένησαν φθορές χώρο καταστρέφοντας δημόσια περιουσία, ξηλώνοντας μέχρι και πόρτες, και διαλύοντας ότι έβρισκαν μπροστά τους.

Το σκηνικό αυτό έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά από συνεχόμενα περιστατικά βίας και τρομοκρατίας, των γνωστών αγνώστων που στηρίζονται μάλιστα από μειοψηφίες μέσα στα Ιδρύματα. Αυτό αποτελεί αντιπροσωπευτικό δείγμα της δράσης και της κουλτούρας των αριστεριστών στα ελληνικά Πανεπιστήμια.

Παράλληλα, ερωτηματικά γεννά η στάση της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, η οποία έσπευσε, για πρώτη φορά, να επικοινωνήσει με εκπροσώπους της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ ΠΑ.ΜΑΚ και να δηλώσει άγνοια για το περιστατικό και  καμία ευθύνη των μελών της για την επίθεση, χωρίς να έχει προηγηθεί καταγγελία μας σε βάρος τους. Ωστόσο, όταν ζητήθηκε η επίσημη καταδίκη του γεγονότος, αρνήθηκαν.

Τα ελληνικά εκπαιδευτικά ιδρύματα, δεν διαθέτουν οργανωμένη πανεπιστημιακή φύλαξη, σε αντίθεση με άλλους δημόσιους οργανισμούς και τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια, με αποτέλεσμα η ασυδοσία των μειοψηφιών να συνεχίζεται και αυτά να παραμένουν εστίες βίας. Απαιτούμε από την πολιτεία και τις αρχές να λάβουν μέτρα ώστε να σταματήσει αυτή η αρρωστημένη και επικίνδυνη κατάσταση. 


Καλούμε όλα τα κόμματα, όλες τις φοιτητικές παρατάξεις και όλους τους φοιτητικούς συλλόγους να καταδικάσουμε συλλογικά το περιστατικό, όπως και κάθε πράξη βίας στα Πανεπιστήμια.