Κυριακή 2 Ιανουαρίου 2011

ΤΕΡΜΑ ΟΙ ΠΛΑΣΤΙΚΕΣ ΣΑΚΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ


ΤΕΡΜΑ ΟΙ ΠΛΑΣΤΙΚΕΣ ΣΑΚΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ


Τέλος οι πλαστικές σακούλες στην Ιταλία από σήμερα.
Σήμερα τίθεται σε ισχύ ενας νόμος του 2006 που απαγορεύει τη διάθεση πλαστικής σακούλας και επιβάλλει την τη διάθεση βιοδιασπώμενης, υφασμάτινης ή χάρτινης. Φαίνεται ότι οι Ιταλοί χρησιμοποιούν 20 δισεκατομμύρια πλαστικές σακούλες, δηλαδή περισσότερες από 300 ανά άτομο κάθε χρόνο, μία στις πέντες πλαστικές σακούλες που παράγονται στην Ευρώπη. Αρχικά ο νόμος προέβλεπε την απαγόρευση χρήση από τον Ιανουάριο του 2010 αλλά η εφαρμογή παρατάθηκε για ένα χρόνο μετά από αντιδράσεις της βιομηχανίας. Ταυτόχρονα, και οι έμποροι διαμαρτύρονται για το ότι το σχετικό διάταγμα δεν είναι αρκετά λεπτομερές.
Η Ιταλία είναι μέχρι στιγμής η μόνη χώρα στην ΕΕ που έχει απαγορεύσει τις πλαστικές σακούλες. Ωστόσο η Ιρλανδία έχει επιβάλλει ένα επιπλέον ποσό 15 λεπτών που ουσιαστικά έχει περιορίσει κατά πολύ την χρήση τους.
Η απαγόρευση έρχεται λίγο καιρό μετά τη έρευνα που επιβεβαίωσε ότι γύρω στα 250 δισεκατομμύρια κομμάτια πλέουν στη Μεσόγειο, απειλώντας τα ζώα που τρέφονται με πλαγκτόν και την τροφική αλυσίδα. Εκτός του ότι απελευθερώνουν στα νερά τοξικές ουσίες, τα κομμάτια πλαστικού ανακατεύονται με το πλαγκτόν και καταλήγουν τελικά στα στομάχια ψαριών και άλλων οργανισμών. Παλαιότερες έρευνες, επισήμαναν οι ερευνητές, έχουν δώσει ενδείξεις για επιπτώσεις σε ζώα που τρέφονται με ψάρια, όπως οι χελώνες και οι φώκιες.
Το 90% των δειγμάτων που εξετάστηκαν περιείχαν κομματάκια πλαστικού με μέσο βάρος 1,8 milligram. Αν επεκταθούν σε όλη την έκταση της Μεσογείου, οι μετρήσεις υποδεικνύουν ότι στην επιφάνεια της κλειστής θάλασσας επιπλέουν συνολικά 500 τόνοι διαλυμένων πλαστικών σκουπιδιών. Μέσα στο θα πραγματοποιηθούν νέες αποστολές στα νερά του Γιβραλτάρ, του Μαρόκου, της Αλγερίας, της Τυνησίας, της Σαρδηνίας και της νότιας Ιταλίας.
Τεράστιες ποσότητες πλαστικών σκουπιδιών, σε μεγαλύτερα κομμάτια, είναι γνωστό ότι συγκεντρώνονται από τα ρεύματα στη λεγόμενη «Μεγάλη Δίνη των Σκουπιδιών» στον Βόρειο Ειρηνικό Ωκεανό.
Δυστυχώς, όμως, το πρόβλημα των σκουπιδιών δεν περιορίζεται στην επιφάνεια. Γαλλική αποστολή που πραγματοποιήθηκε προ ετών στη Μεσόγειο, στο πλαίσιο της διεθνούς Απογραφής της Θαλάσσιας Ζωής, μάζεψε περισσότερα σκουπίδια παρά ζωντανούς οργανισμούς από τη θαλάσσια τάφρο που βρίσκεται νότια της Ιεράπετρας.



ellispoint