Τετάρτη 2 Μαρτίου 2011

Ο ΓΙΓΑΝΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΟΜΗΡΕΙΟΥ ΚΑΙ ΟΙ… ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ


Ο ΓΙΓΑΝΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΟΜΗΡΕΙΟΥ ΚΑΙ ΟΙ… ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ

Του ΗΛΙΑ ΦΥΛΛΑ

Το Ομήρειο Πνευματικό κέντρο του Δήμου Χίου, είναι ένας δημοτικός οργανισμός που προσπαθεί, χρόνια τώρα , να δείξει ότι μπορεί να είναι η «μάνα» της όποιας πολιτιστικής διαδικασίας πάει να εκπορευτεί, από την γεωγραφική ενότητα του πρώην Δήμου της Χίου.
Άλλοτε αυτό το έχει επιτύχει και άλλοτε όχι . Στη μεγάλη πλειοψηφία πάντως , έχει αποδειχθεί ότι είναι ένας δημοτικός διαχειριστικός οργανισμός ,που προσπαθεί να εκπορεύει την εκάστοτε ακολουθούμενη πολιτιστική πολιτική από πλευράς Δημοτικών Αρχών. Τουλάχιστον αυτό συμβαίνει , πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, από την εποχή που το Ομήρειο, πέρασε στα χέρια του Δήμου Χίου .
Για να λέμε λοιπόν τα πράγματα με τ’ όνομά τους, το Ομήρειο, δεν ξεφεύγει από την διαχειριστική πολιτική που έχουν και τα υπόλοιπα Νομικά Πρόσωπα του Δήμου , ανεξάρτητα αν οι διάφοροι «πολιτιστικοί προύχοντες» αρέσκονται στο να μιλάνε για …«πολιτιστικές κυψέλες για παραγωγή πολιτισμού» και τα συναφή …Ανεξάρτητα όμως απ’ όλα αυτά, ο Δήμος Χίου έχει βρει χρόνια τώρα, ένα αποκούμπι που το έχει βαφτίσει… «πολιτισμό» και μ’ αυτό πορεύεται ως δείγμα πολιτιστικού δημοτικού οργανισμού , με τα όποια θετικά του και αρνητικά του . Η πρόσφατη συζήτηση που έγινε στο περασμένο Δημοτικό Συμβούλιο , σχετικά με το να «κρατηθεί» το Ομήρειο ως ένας αυτόνομος δημοτικός οργανισμός , χωρίς να ενταχθεί σε κάποιο από τα υπόλοιπα νομικά πρόσωπα του «Καλλικράτη», νομίζω ότι ανέδειξε την διαχειριστική λογική , που έχουν οι πολιτικοί και οι περί τα κοινά ασχολούμενοι, σε σχέση με το Πνευματικό Κέντρο . Ελήφθη μία απόφαση χωρίς ουσιαστικό διάλογο με τους πολίτες και άρον –άρον, λες και κάτι ήθελαν να ξοπετάξουν στα γρήγορα . Αφού λοιπόν αυτή είναι η απόφαση, το Ομήρειο παραμένει ένας αυτόνομος δημοτικός οργανισμός , με δική του ξεχωριστή διοίκηση, κάτι που συζητιόταν εντόνως και που γνώριζαν αρκετοί πολίτες… …Δεν είναι όμως δυνατόν, η παραγωγή πολιτισμού σε όλο το Δήμο Χίου ( για να μην ξεχνιόμαστε, όταν λέμε Δήμος Χίου πια, εννοούμε όλο το νησί ), ή καλύτερα, η δημοτική πολιτιστική πολιτική , να διευθύνεται, να εκπορεύεται , να πηγάζει, από το Ομήρειο. Άλλο το Ομήρειο με τις δραστηριότητές του , άλλο το ΔΗΠΕΘΕ, άλλο οι πολιτιστικοί σύλλογοι και φορείς ,που είναι διάσπαρτοι σε όλο το νησί. Ίσως θα έπρεπε να υπάρξει μια ξεχωριστή Αντιδημαρχία Πολιτισμού ( να ενταχθεί στις ήδη υπάρχουσες ως θεματική, ή δεν ξέρω τι άλλο ) και απ΄ αυτήν να εκπορεύεται η δημοτική πολιτιστική πολιτική . Το Ομήρειο, ας παραμείνει ξεχωριστό ως Ομήρειο , αφού έτσι λέει πια και η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου , χωρίς να είναι όμως ο «διευθυντής» του πολιτισμού στη Χίο, γιατί κάτι τέτοιο, αν επιχειρηθεί , ή θα καταργηθεί στην πράξη, ή θα αποτελέσει την αιτία «θανάτου» πολλών πολιτιστικών συλλόγων , φορέων και δραστηριοτήτων , στην περιφέρεια του νησιού μας