Σάββατο 19 Μαρτίου 2011

ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΗΣ ... "ΕΡΩΤΙΚΗΣ ΠΟΛΗΣ"

ΤΗΣ ΛΙΑΝΑΣ ΓΟΥΤΑ*---




Οι μύθοι της Θεσσαλονίκης μιλούν για την «ερωτική πόλη» και τις όμορφες Θεσσαλονικιές. Συνήθως όμως οι μύθοι είτε απέχουν από την πραγματικότητα είτε μας εγκλωβίζουν σε στερεότυπα. Ενα τέτοιο στερεότυπο φοβάμαι πως αφορά και την εικόνα της σύγχρονης Θεσσαλονικιάς. Το θυμηθήκαμε πριν λίγες μέρες με αφορμή συζητήσεις κι εκδηλώσεις για την Ημέρα της Γυναίκας, αλλά το συναντούμε κάθε μέρα με πολλές αφορμές.

Ισως αυτόν το μύθο να είχε στο νου κι ο συγγραφέας και βουλευτής Μίμης Ανδρουλάκης όταν αποδέχθηκε την πρόσκληση να έρθει στην «ερωτική πόλη» καλεσμένος ομάδας γυναικών επιχειρηματιών και μάνατζερ. Εξάλλου, πόσες ευκαιρίες έχει κανείς να συναντήσει γυναίκες μάνατζερ και επιχειρηματίες; Είδος υπό εξαφάνιση ή μάλλον είδος εν ανεπαρκεία.

Γιατί, αν κανείς έχει μια γενική εικόνα για τη γυναικεία παρουσία της πόλης, τότε αυτή εντοπίζεται κυρίως στην πολιτική εκπροσώπηση, και κατά έναν περίεργο τρόπο κυρίως στο πώς αυτή «σερβίρεται» από τα ΜΜΕ. Ιλουστρασιόν χαρτί, γυαλιστερές έως εκθαμβωτικές παρουσίες, και μια σύγκριση και πάλη «πολιτικής επιβίωσης» που «σερβίρεται» από τον τύπο με βάση το χρώμα των μαλλιών ή τον τόνο του ντεκαπάζ.

Αδικο για την πόλη; Νομίζω ναι. Γιατί δεν είναι μόνο αυτό το κομμάτι. Αντιθέτως, υπάρχει και ένα δυναμικό, μορφωμένο, εργαζόμενο γυναικείο δυναμικό που αγωνίζεται καθημερινά σε δύσκολους τομείς, στη βιομηχανία, τον τουρισμό, τη ναυτιλία, το εμπόριο που όχι μόνο δε το γνωρίζουμε στο σύνολό του, αλλά ίσως και δεν το υποψιαζόμαστε.

Ετσι, ο Μίμης Ανδρουλάκης βρέθηκε προ εκπλήξεως, μπροστά σε ένα πολυπληθές και τόσο δυναμικό κοινό. Εκπληξη και συγκίνηση, κατά τις ακριβείς του λέξεις, για το κομμάτι εκείνο της Ελλάδας που αγωνίζεται καθημερινά, που προσπαθεί, δημιουργεί, και μάλιστα γυναίκες, οι οποίες μαζί με τα επιτεύγματα της πετυχημένης μάνατζερ ή επιχειρηματία, μπορούν να καμαρώνουν εξίσου και για τον καθημερινό τους ρόλο στην οικογένεια και τα παιδιά τους.

Κι όλα αυτά στη Θεσσαλονίκη. Η οποία δε συντηρεί μόνο μύθους, αλλά μπορεί να διαμορφώνει μια πραγματικότητα πιο δυναμική, πιο ελκυστική, πιο προκλητική για το μέλλον, μια πόλη που όχι μόνο μπορεί να συμβαδίσει με την εποχή, αλλά -γιατί όχι;- μπορεί και να τη διαμορφώσει.


* Η ΛΙΑΝΑ ΓΟΥΤΑ είναι πρόεδρος Τομέα ΙΑΓΜΕ-Τμήμα Μακεδονίας