Σάββατο 19 Μαρτίου 2011

ΓΑΛΛΙΚΑ ΑΕΡΟΣΚΑΦΗ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΗ ΛΙΒΥΗ

Σε συμφωνία για άμεση και επείγουσα ανάληψη στρατιωτικής δράσης κατέληγαν οι ηγέτες της διεθνούς κοινότητας.

Ο Γάλλος πρόεδρος μίλησε για την «ανάληψη όλων των αναγκαίων μέτρων για την επιβολή της ζώνης εναέριου αποκλεισμού», ενώ ο βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, τόνισε πως η ανάληψη δράσης «πρέπει να είναι επείγουσα».

Το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο γαλλικές στρατιωτικές πηγές μετέδιδε την πραγματοποίηση αναγνωριστικών πτήσεων στις 4:15 ώρα Ελλάδας - γεγονός που επιβεβαιώνει ότι η εκδήλωση της διεθνούς στρατιωτικής επιχείρησης κατά της Λιβύης είναι θέμα ωρών.

Λίγο νωρίτερα, το Reuters, μετέδιδε ότι η στρατιωτική δράση κατά Καντάφι αναμένεται να εκδηλωθεί νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου, ίσως και στις 4 ή 5, ώρα Ελλάδας, αμέσως μετά την λήξη της διεθνούς συνάντησης στο Παρίσι.

Το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο, επικαλούμενο πηγές της συνόδου του Παρισιού, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι εισβολή των δυνάμεων του Καντάφι στη Βεγγάζη, παρά την αναγγελία της κατάπαυσης πυρός από τον υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης το μεσημέρι της Παρασκευής, έχουν αυξήσει την πίεση στους ηγέτες που συνεδριάζουν στο Παρίσι, καθώς μάλιστα οι βομβαρδισμοί στην εξεγερμένη πόλη συνεχίζονται και οι νεκροί έχουν πλέον ξεπεράσει τους 26.

Πριν την έναρξη της συνόδου στο Παρίσι, περίπου στις 3.30 ώρα Ελλάδας, κατ' ιδίαν συναντήθηκαν η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, ο Γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, και η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ.

Στη συνέχεια, άρχισε η συνεδρίαση με τους εκπροσώπους της Αφρικανικής Ένωσης, των ηγετών του Αραβικού Κόσμου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μετά τη διαπίστωση ότι ο Καντάφι παρέβη την δέσμευσή του για κατάπαυση του πυρός, πηγές που έχουν γνώση των συνομιλιών στο Παρίσι, δήλωναν στο Reuters ότι τα στρατιωτικά πλήγματα μπορεί να ξεκινήσουν αμέσως μετά τον τερματισμό της συνόδου στο Παρίσι, δηλαδή μέσα στο απόγευμα.

Μάλιστα, οι ίδιες πηγές υποστήριζαν πως πρώτα θα εκδηλωθεί επιχείρηση με τη συμμετοχή της Γαλλίας, της Βρετανίας και του Καναδά, ενώ η όποια συμμετοχή από πλευράς ΗΠΑ ή Αραβικών κρατών θα έρθει αργότερα.

«Τα πλήγματα μπορεί να ξεκινήσουν ακόμη και γύρω στις τέσσερις ή πέντε η ώρα το απόγευμα [ώρα Ελλάδας]», δήλωνε χαρακτηριστικά μια πηγή στο Reuters, προσθέτοντας ότι η επιδρομή των δυνάμεων του Καντάφι στη Βεγγάζη έχει αυξήσει την πίεση για άμεση δράση.

Μια δεύτερη πηγή ανέφερε ότι είναι «σαφώς πιθανόν» να ξεκινήσουν οι επιθέσεις αμέσως μετά τη λήξη της συνεδρίασης.

e-go.gr