Η ICAP Plc προετοιμάζει τις πλατφόρμες ηλεκτρονικής διαπραγμάτευσης για πιθανή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και επιστροφή στη δραχμή, επισημαίνουν υψηλόβαθμα στελέχη της σύμφωνα με τη Wall Street Journal. Η ICAP είναι η πιο πρόσφατη εταιρεία που έχει αποκαλύψει ότι κάνει τέτοιες προετοιμασίες, όπως και πολλές τράπεζες, κυβερνήσεις και άλλοι «παίκτες» στο χρηματοπιστωτικό σύστημα παγκοσμίως, των οποίων οι αξιωματούχοι ανησυχούν αρκετά για τη σταθερότητα του ενιαίου νομίσματος και προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο διάσπασης της ευρωζώνης.
Η εταιρεία δοκιμάζει τα συστήματά της που θα επιτρέψουν τη διαπραγμάτευση της δραχμής έναντι ευρώ και δολαρίου, αναφέρουν στελέχη της ICAP, τονίζοντας ότι τα μέτρα που ελήφθησαν προσφάτως ήταν προληπτικά και ότι δεν θα επιβληθούν, παρά μόνο εάν το απαιτούσουν οι συνθήκες της αγοράς.
Στέλεχος της ICAP, ο Edward Brown, δήλωσε ότι αυτό που επίσπευσε αυτή τη διαδικασία ήταν οι ανησυχίες των πελατών για το τι θα γινόταν εάν μια χώρα έβγαινε από το ευρώ. Οι προετοιμασίες της έχουν επικεντρωθεί στο να προσδιορίσουν τη σχέση μεταξύ της δραχμής και άλλων νομισμάτων.
Εξάλλου, μετά τα κρας τεστ Γερμανίας, Ιταλίας και Ισπανίας στις αγορές ομολόγων την περασμένη εβδομάδα, η Ευρωζώνη ουσιαστικά “σταμάτησε να λειτουργεί” αναφέρει εκτενές άρθρο των Financial Times, ο συντάκτης του οποίου ισχυρίζεται ότι “ο χρόνος τελειώνει. Η Ευρωζώνη έχει το πολύ δέκα ημέρες μέχρι να καταρρεύσει”.
Όπως υποστηρίζει ο συντάκτης του άρθρου υπάρχουν ακόμη κάποιες λύσεις για να λύσει κάποιος το πρόβλημα, οι επιλογές όμως περιορίζονται σημαντικά. Ουσιαστικά προτείνονται τρεις λύσεις:
1. Η άνευ περιορισμών παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην αγορά ομολόγων αλλά και την παροχή ρευστότητας για τις τράπεζες,
2. Ένα σαφές και οριοθετημένο χρονικά πρόγραμμα έκδοσης ευρωομολόγου
3. Η άμεση δημοσιονομική ενοποίηση που εν μέρει θα οδηγήσει σε απώλεια της εθνικής κυριαρχίας των κρατών αλλά θα δημιουργήσει ένα αξιόπιστο θεσμικό πλαίσιο.
antinews.gr