Δευτέρα 8 Απριλίου 2013

ANOIXTO TO EΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΝΑ ΜΗ ΛΗΦΘΕΙ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟ Eurogroup

ΑΥΡΙΟ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ- TΡΟΪΚΑΣ


anoixto-to-endexomeno-na-min-lifthei-apofasi-gia-tin-ellada-sto-Eurogroup 
Εν μέσω πυρετωδών διαβουλεύσεων προκειμένου να «κλειδώσουν» τα προαπαιτούμενα και να εγκριθεί η δόση του Απριλίου, αναβλήθηκε η σημερινή συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα με τους επικεφαλής της τρόικας.

Εντωμεταξύ, ο υπουργός Οικονομικών μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου όπου συζήτησε με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά όλα τα ζητήματα που έχουν τεθεί επί τάπητος από την τρόικα. Ο υπουργός εξερχόμενος του Μαξίμου, δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της καλύτερης προετοιμασίας της κυβέρνησης. Την ίδια ώρα, ο κ. Στουρνάρας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην ληφθεί απόφαση για την Ελλάδα στο Eurogroup, αν δεν ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα.

 Όπως αναφέρουν πηγές του ΥΠΟΙΚ, δεν υπάρχει εμπλοκή στις συζητήσεις και από τις μέχρι τώρα συσκέψεις που έχουν πραγματοποιηθεί έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος. Από την πλευρά της κυβέρνησης, επιχείρεται να «κλείσουν» όλα τα μέτωπα κατά την αυριανή σύσκεψη καθώς η τρόικα αναχωρεί την τελευταία εβδομάδα του Απριλίου από τη χώρα μας και τα χρονικά περιθώρια της συμφωνίας στενεύουν.

Ωστόσο, το θέμα της αναδιάρθρωσης του Δημοσίου με τις απολύσεις υπαλλήλων παραμένει «καυτή πατάτα» στα χέρια της κυβέρνησης καθώς η τρόικα επιμένει στην απομάκρυνση 20.000 εργαζομένων, ενώ οι δανειστές δείχνουν ανυποχώρητοι για τις απολύσεις εξπρές 2.000 επίορκων υπαλλήλων. 

Παράλληλα, παράγοντες του υπουργείου επισημαίνουν ότι το οικονομικό επιτελείο βρίσκεται κοντά στην εξάλειψη του δημοσιονομικού «κενού» για το 2013 που εκτιμάται στα 2,3 δις ευρώ και εκτιμάται ότι θα μηδενιστεί μέσω των ρυθμίσεων για τα ληξιπρόθεσμα και από τα έσοδα του φόρου που θα επιβληθεί επί των ακινήτων. Όσον αφορά στο φόρο ακινήτων, το οικονομικό επιτελείο περιμένει την απάντηση της τρόικας για τις τρεις εναλλακτικές προτάσεις για το κλείσιμο μέρους του κενού των 200 εκατ. ευρώ, το οποίο προκύπτει από την μείωση των συντελεστών του ισχύοντος ΕΕΤΗΔΕ.

Το βλέμμα της τρόικας πάντως παραμένει στραμμένο με προσοχή στο μέγεθος της τράπεζας που θα δημιουργηθεί μετά τη συγχώνευση Εθνικής Τράπεζας και Eurobank. Η συγχώνευση δεν θα δημιουργήσει κάποιο δημοσιονομικό βάρος και δεν επιβαρυνθεί το έλλειμμα και το χρέος, υποστηρίζεται.
newpost.gr