Τρίτη 23 Απριλίου 2013

ΚΑΙΡΟΣ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Η ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ



           
Οι Οικολόγοι-Πράσινοι θεωρούμε υποκριτικές τις διακηρύξεις του Υπουργού Οικονομικών κ. Στουρνάρα περί αξιοκρατίας στο δημόσιο, καθώς οι πρακτικές της κυβέρνησης διαιωνίζουν την «αφασία» της δημόσιας διοίκησης και την ρουσφετολογική λογική στους οργανισμούς που συγχωνεύονται, καταργούνται ή εξαιρούνται από τις συγχωνεύσεις και τις απολύσεις υπαλλήλων. 
Είναι απαραίτητο:                                        
-Να προχωρήσει πραγματικά –και όχι προσχηματικά– η αντικειμενική αξιολόγηση υπηρεσιακών μονάδων και υπαλλήλων, ώστε να ιεραρχηθεί η σπουδαιότητα και η αποδοτικότητα του έργου που παράγουν και στην συνέχεια να καλυφθούν τα όποια κενά με λογικές μετακινήσεις, που θα σέβονται την προσωπική και οικογενειακή ζωή των υπαλλήλων.
-Να αναμορφωθεί ο υπάρχων Δημοσιοϋπαλληλικός Κώδικας, με πραγματικό βάρος στην αξιολόγηση και στα αυξημένα εκπαιδευτικά προσόντα.
-Να διεξαχθούν άμεσα κρίσεις για τις θέσεις ευθύνης και όχι μέσω αναβολών να διαιωνίζονται ρουσφέτια και πελατειακές σχέσεις.
            -Η αποχώρηση άλλων υπαλλήλων, πέρα από τους αποδεδειγμένα «επίορκους», ακατάλληλους ή παρανόμως διορισθέντες, δεν μπορεί να αιτιολογηθεί με την κατάργηση θέσεων από συγχωνεύσεις οργανισμών. Το μέτρο αυτό στρέφεται ευθέως κατά της αξιολόγησης, αφού για την όποια μεταβολή δεν προκύπτει η παραμικρή υπαιτιότητα των υπαλλήλων που υπηρετούν σε αυτούς τους οργανισμούς. Δεν είναι δίκιο επομένως να θυσιαστούν στο βωμό των συγχωνεύσεων άνθρωποι με ικανότητες και προσφορά.
- Να αρθεί ο πρόσφατος βαθμολογικός υποβιβασμός των αποφοίτων της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, (για την εκπαίδευση των οποίων ως στελεχών της Διοίκησης, δαπανήθηκαν εκατομμύρια ευρώ από το ΕΣΠΑ και από εθνικούς πόρους), ώστε να συνεισφέρουν άμεσα στην αλλαγή της διοικητικής κουλτούρας αλλά και στην προώθηση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.