Παρασκευή 5 Απριλίου 2013

ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ : ΕΝΑ ΣΧΕΔΙΟ ΜΕ ΕΜΠΟΔΙΑ ΚΑΙ ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ



Σοβαρά ερωτηματικά και προβληματισμοί έχουν δημιουργηθεί με όλες τις εξελίξεις που δρομολογήθηκαν ή βρίσκονται σε εξέλιξη στον ελληνικό τραπεζικό τομέα. Εν μια νυκτί και παραμερίζοντας σοβαρούς ενδοιασμούς οικονομικών κύκλων, απορροφήθηκαν τράπεζες με πολύ κακή "λογιστική" εικόνα υπό τη σκέπη της Τράπεζας Πειραιώς, τα οικονομικά στοιχεία της οποίας δε μπορούν να δικαιολογήσουν αυτού του είδους τα deals.
Το τελευταίο διάστημα προβάλλονται, πριν τις ενστάσεις της τρόικα, διεθνείς αναλύσεις ότι η συγχώνευση της Εθνικής Τράπεζας με την Eurobank, επί της ουσίας συγχωνεύει δυο "προβλήματα" σ' ...ένα, το μέγεθος του οποίου έχει συστημική διάσταση! Σε όλα αυτά, η μόνιμη επωδός του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος και του υπουργού Οικονομικών, ήταν ότι "όλα πάνε καλά". Τώρα επιβεβαιώνεται πλήρως ότι το 10% των ιδίων κεφαλαίων, που έχει μπει ως αναγκαία προϋπόθεση για την επανακεφαλαιοποίηση, πολύ δύσκολα θα εξευρεθεί (ποιος ρισκάρει αυτή την εποχή σ' ένα σχήμα, που δεν εγγυάται υγιή εξέλιξη;).
Το αποτέλεσμα είναι να προβάλει πιθανή πλέον η προοπτική να υπαχθούν οι δυο τράπεζες υπό την εποπτεία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον Χρηματοπιστωτικό -και όχι μόνο- τομέα.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι είχαμε επισημάνει τον προβληματισμό μας για τις εξελίξεις, σε συνάντηση που είχαμε με ανώτερα υπηρεσιακά στελέχη της Τράπεζας της Ελλάδος πριν ένα χρόνο. Δυστυχώς οι ενδοιασμοί και προβληματισμοί μας δεν ελήφθησαν τότε υπ' όψη.
Για το θέμα, ο εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Πράσινων, Θανάσης Παπακωνσταντίνου, δήλωσε:
«Επειδή πλέον βρισκόμαστε στο παρά πέντε και δε θέλουμε να κλάψουμε πάνω από το χυμένο γάλα, καλούμε τους κ.κ. Προβόπουλο και Στουρνάρα να εξηγήσουν τη στάση τους και τι προτίθενται να κάνουν απέναντι σε εξελίξεις που μπορεί να δημιουργηθούν.»