Τετάρτη, 14 Αυγούστου 2013

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΤΗΝ ΟΡΓΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

Γράφει ο Θέμης Δαγκλής
Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας εξελίσσεται στον υπ’ αριθμό ένα στόχο για το ΠΑΣΟΚ. Αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο: αν και ο Στουρνάρας προέρχεται από το χώρο της ευρύτερης Κεντροαριστεράς και ανήκε στον στενό κύκλο των συνεργατών του Κώστα Σημίτη, ουδέποτε κατόρθωσε να διατηρήσει καλές σχέσεις με τους αρχηγούς του ΠΑΣΟΚ που τον διαδέχτηκαν.
Με τον Παπανδρέου ψυχράνθηκε πολύ γρήγορα. Με τον Βενιζέλο βρέθηκε απρόσμενα γρήγορα στα μαχαίρια, αφού σε κάθε σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπερθεμάτιζε πρώτον υπέρ του Σαμαρά και δεύτερον υπέρ της τρόικας. Είναι γνωστό ότι στις συσκέψεις αυτές με τον Βενιζέλο, ουκ ολίγες φορές αντάλλαξε γαλλικά.
Αν και ο Βενιζέλος σε γενικές γραμμές δεν είναι σε θέση να περάσει την άποψη του στο κόμμα του, η περίπτωση Στουρνάρας φαίνεται να αποτελεί μια εξαίρεση: Σχεδόν στο σύνολο τους οι «πασόκοι» φαίνεται να πιστεύουν ότι ο Στουρνάρας είναι πιο τροϊκανός από τους τροικανούς και ότι «εξωμότησε» προς τη ΝΔ και τον Σαμαρά.
Και τα δύο αυτά τους εξοργίζουν και δεν είναι τυχαίο ότι ο υπουργός Οικονομικών αποτελεί προσφιλή στόχο για κάθε στέλεχος του ΠΑΣΟΚ που σέβεται τον εαυτό του. Τελευταίο παράδειγμα η επίθεση του Απόστολου Κακλαμάνη, ο οποίος του απέδωσε αλαζονική συμπεριφορά, ενώ στο παρελθόν δεν είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο να συνυπογράψει πρόταση μομφής εναντίον του.
Οι άθλιες αυτές σχέσεις αναμένεται να επιδεινωθούν ακόμα περισσότερο τις επόμενες εβδομάδες, καθώς και οι πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει το ΠΑΣΟΚ «χτυπάνε» πάνω στο υπουργείο Οικονομικών. Η πρωτοβουλία για τη μείωση της φορολογίας στο πετρέλαιο θέρμανσης βρήκε από όλη την κυβέρνηση μόνο τον Στουρνάρα απέναντι.
Το ΠΑΣΟΚ όμως που έχει αναγάγει το θέμα σε σημαία του θα επιμείνει και άρα η ένταση φαίνεται προδιαγεγραμμένη τους επόμενους μήνες. Το άμεσο πεδίο αντιπαράθεσης με τον υπουργό Οικονομικών ωστόσο αποτελεί η σχεδιαζόμενη άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών ακινήτων, ένα θέμα που οι «πράσινοι» δεν θέλουν σε καμία περίπτωση να χαρίσουν στην αντιπολίτευση.
Οι χειρισμοί του Στουρνάρα έχουν προκαλέσει οργή στο ΠΑΣΟΚ όπου πιστεύουν ότι θα έπρεπε να βρεθεί μια φόρμουλα για να εξαιρεθούν από την άρση της απαγόρευσης ‘όσοι πολίτες έχουν πληγεί από την κρίση και ότι θα έπρεπε να είχε γίνει σκληρή διαπραγμάτευση με την τρόικα.
Σύμφωνα με την άποψη τους, ο Στουρνάρας δεν έκανε διαπραγμάτευση αλλά υποχώρησε χωρίς μάχη. Φυσικά δεν σκοπεύουν να τον αφήσουν ανενόχλητο και θα φέρουν μάλιστα πρόταση για να οριστούν κριτήρια, και σκοπεύουν να αντιδράσουν πολύ άσχημα αν τα απορρίψει ο Στουρνάρας. Η Χαριλάου Τρικούπη έχει βάλει τον υπουργό Οικονομικών στο στόχαστρο και οι επόμενοι μήνες θα είναι πολύ δύσκολοι.      


Διαβάστε εδώ: http://newpost.gr/post/263072/o-ypoyrgos-oikonomikwn-prokalei-thn-orgh-toy-pasok#ixzz2bvqWU9Qy