Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2013

ANTIΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΕΜΑΧΙΩΝ




Πριν καν στεγνώσει το μελάνι στο προσχέδιο του νέου ενιαίου φόρου επί των ακινήτων, το οποίο έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών, το οικονομικό επιτελείο αναγκάστηκε χθες να κάνει στροφή 180 μοιρών. Οι αντιδράσεις που προκλήθηκαν, τόσο στο εσωτερικό της κυβέρνησης όσο και εκτός αυτής, λόγω κυρίως της υπέρμετρης φορολόγησης των αγροτεμαχίων, από την οποία η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών προσδοκά έσοδα 950 εκατ. ευρω, την ανάγκασαν να δηλώσει ότι «η νέα φορολογία είναι ακόμη υπό επεξεργασία το δε σχέδιο νόμου θα οριστικοποιηθεί μετά τη διαβούλευση με τα κόμματα της κυβέρνησης και τη δημόσια διαβούλευση». Για το λόγο αυτό, όπως επισημαίνεται και σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, οι σχετικές πληροφορίες και οι πίνακες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με τη δέουσα προσοχή.
Κλίμα αναταραχής δημιούργησαν στην κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας οι προωθούμενες διατάξεις του νέου φορολογικού νομοσχεδίου που ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών και αφορούν στη φορολόγηση των αγροτεμαχίων. Σε σχετική ερώτηση τους προς τον υπουργό κ. Γιάννη Στουρνάρα 17 βουλευτές της ΝΔ έκαναν λόγο για«υπερβολικές επιβαρύνσεις» και «κατάφωρες αδικίες», ζητώντας να μην επιβαρυνθούν άλλο οι αγρότες.
Στο σχετικό κείμενο οι βουλευτές επισήμαναν, μεταξύ άλλων, ότι με βάση τους πίνακες που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα και σύμφωνα με τους συντελεστές θέσης, χρήσης, απόστασης από τη θάλασσα και μεγέθους γηπέδων, υπάρχει ανισότητα στη φορολόγηση καιυπερβολική επιβάρυνση τόσο στους αγρότες που καλλιεργούν στα αγροτεμάχια αυτά, όσο και στους κατόχους αγροτεμαχίων που είναι αναξιοποίητα, παρατημένα από τους κατόχους, δηλαδή είναι εγκαταλελειμμένες γαίες που δεν αποδίδουν τίποτα στον κάτοχο και οι οποίοι μπορεί να είναι συνταξιούχοι ή να μην κατοικούν εκεί που βρίσκεται το χωράφι αυτό.
Σημειώνεται ότι σε ανακοίνωσή της η ΔΗMAP, αναφερόμενη στον ενιαίο Φόρο Ακίνητης Περιουσίας, τόνισε ότι «ο φόρος αυτός, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Οικονομικών, δεν περιλαμβάνει αφορολόγητο όριο και δεν διαπνέεται από ισχυρή προοδευτικότητα. Ευνοεί σκανδαλωδώς τους ιδιοκτήτες μεγάλης ακίνητης περιουσίας, επιβαρύνει δυσανάλογα τα μεσαία στρώματα και θα δημιουργήσει νέα χρέη προς την εφορία, λόγω της αδυναμίας των πολιτών να ανταποκριθούν.
Πηγή: tee.gr