Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2013

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΣ "ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ" ΓΙΑ ΤΟΝ ΦΠΑ

Νέα ηλεκτρονικά όπλα κατά της φοροδιαφυγής ενεργοποιεί από τις αρχές του 2014 το υπουργείο Οικονομικών, συστήνοντας επί της ουσίας έναν φορολογικό «Τειρεσία» για επιχειρήσεις που δεν αποδίδουν τον ΦΠΑ και για όσες εκδίδουν εικονικά τιμολόγια.
Συγκεκριμένα, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων προωθεί την «απενεργοποίηση» του ΑΦΜ για τις επιχειρήσεις που δεν υποβάλλουν περιοδική δήλωση ΦΠΑ για δύο συνεχόμενες περιόδους, μηνιαία υποβολή των συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών (μόνο για τα έσοδα), ηλεκτρονική υποβολή όλων των δηλώσεων και όλων των πληρωμών με παράλληλη κατάργηση των ταμείων στις Εφορίες, και ηλεκτρονικές διασταυρώσεις σε εισοδήματα και περιουσιακά στοιχεία με κριτήρια κινδύνου μέσω του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου.
Οπως αποκάλυψε ο γ.γ. Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης σε συνέντευξή του στον δικτυακό τόπο Taxheaven.gr, οι επιχειρήσεις που δεν θα αποδίδουν τον ΦΠΑ για δύο συνεχόμενα τρίμηνα θα μπαίνουν αυτομάτως σε «μαύρη λίστα» και η Εφορία δεν θα αναγνωρίζει ως δαπάνες τα τιμολόγια που εκδίδουν στους πελάτες τους.
Αυτό σημαίνει ότι αν μια επιχείρηση προχωρήσει σε συναλλαγή με επιχείρηση που δεν έχει υποβάλει δήλωση ΦΠΑ, η Εφορία δεν θα αναγνωρίζει το τιμολόγιο και κατά συνέπεια δεν θα μπορεί να εκπέσει τον ΦΠΑ.
Τα e-νοίκια
Επίσης από το 2014 έρχονται τα ηλεκτρονικά μισθωτήρια για τα ακίνητα, ο αυτόματος συμψηφισμός για οφειλές προς το Δημόσιο και τα ηλεκτρονικά συμφωνητικά που συνάπτουν μεταξύ τους οι επιτηδευματίες.
Με τις νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες το υπουργείο Οικονομικών επιδιώκει να βάλει τέλος στις επισκέψεις στις Εφορίες, ενώ όπως ανέφερε ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων θα επανεξεταστούν τα «τσουχτερά» πρόστιμα για τη μη έκδοση αποδείξεων.
Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Θεοχάρης, από την 1η Ιανουαρίου 2014 οι επιχειρήσεις και οι επιτηδευματίες θα υποβάλλουν υποχρεωτικά ηλεκτρονικά κάθε μήνα συγκεντρωτικές καταστάσεις για τα έσοδα, ενώ οι καταστάσεις για τα έξοδα θα υποβάλλονται ανάλογα με την κατηγορία των βιβλίων που τηρούνται, δηλαδή κάθε μήνα ή κάθε τρίμηνο.
Με την ηλεκτρονική υποβολή των στοιχείων θα γίνεται άμεσα η διασταύρωσή τους προκειμένου να εντοπίζονται ύποπτες συναλλαγές, ενώ στη συνέχεια θα γίνονται στοχευμένοι έλεγχοι. «Οι έλεγχοι θα στοχεύουν στις ύποπτες συναλλαγές που θα προκύπτουν από τη διασταύρωση των στοιχείων που θα υποβάλλονται», υπογράμμισε. Επίσης, με τον νέο μηχανισμό το υπ. Οικονομικών:
  • Θα βλέπει όσους αναμορφώνουν συχνά-πυκνά τα έσοδά τους ή τα έξοδά τους μέσω των τροποποιητικών δηλώσεων ΦΠΑ και θα μπορεί να δημιουργεί το προφίλ τους.
  • Θα βελτιωθεί ο χρόνος επιστροφής του ΦΠΑ.
Μαρία Βουργάνα
ethnos.gr