Παρασκευή, 8 Νοεμβρίου 2013

ΜΑΥΡΗ ΜΑΥΡΙΛΑ ΠΛΑΚΩΣΕ ...


0
του Στέλιου Κραουνάκη
Πόσο μάτσο τύπος είναι ο πρωθυπουργός;
Κλείνει την ΕΡΤ με διαταγή εισαγγελέα και επέμβαση των ΜΑΤ, βάζει τον Υπουργό Παιδείας να κάνει μήνυση σε πρυτάνεις, ακούει τον υπουργό Υγείας να διακηρύττει ότι ένα ιδιωτικό σύστημα περίθαλψης στοιχίζει φθηνότερα από ένα δημόσιο. O υπουργός Ναυτιλίας προασπίζει τα συμφέροντα των ναυτιλιακών εταιριών αδιαφορώντας για τους κατοίκους του Βορείου Αιγαίου που επιστρέφουν στα ακτοπλοϊκά δρομολόγια της δεκαετίας του ’60 με καράβια υπέργηρα  που αναχωρούν για Αθήνα μέρα παρά μέρα στην καλύτερη περίπτωση (Χίος – Λέσβος) ή όποτε τα βγάλει ο δρόμος τους από εκεί (Λήμνος).
Όλα αυτά ενώ η τρόικα είναι πάλι εδώ και βρυχάται για άλλα 7 δις μέτρα το 2014.
Έχουμε συνηθίσει το εξωφρενικό να το ζούμε καθημερινά τα τελευταία χρόνια αλλά αυτή η επιχείρηση «κινεζοποίησης» (όχι παροχές, τίποτα δεδομένο, ανύπαρχτες εργασιακές σχέσεις, 1.500.000 άνεργοι, μισθοί των 511 ευρώ, δαιμονοποίησης κοινωνικών τάξεων), με την κοινοβουλευτική υποστήριξη του Πασόκ που γέρνει όλο και περισσότερο σαν τα προβληματικά υποβρύχια που μας έβαλε να πληρώσουμε χωρίς καν να τα έχουμε παραλάβει, πρέπει να ανακοπεί πριν μας παρασύρει μαζί, στον υγρό τάφο της.
Το πρόβλημα είναι αυτοί αλλά κι «εμείς». Η τηλεοπτική συχνότητα του «902» παραχωρήθηκε από το κράτος στο ΚΚΕ κι εκείνο την οικειοποιήθηκε πουλώντας την σε ιδιώτη, αρνούμενο να την παραχωρήσει για ένα πολυσυλλεκτικό κανάλι της αριστεράς. Το γενναιόδωρο πολιτικό σύστημα βέβαια διόρθωσε αυτή την αδικία απέναντι στους διαπλεκόμενους καναλάρχες και τους χάρισε τις ψηφιακές άδειες, έτσι ώστε, χωρίς να πληρώσουν ούτε ένα ευρώ στους φορολογούμενους, να χρησιμοποιούν τσάμπα και να καρπώνονται νόμιμα πλέον τις συχνότητες που εκπέμπουν για όλα αυτά τα χρόνια που πέρασαν και τα υπόλοιπα που θα έρθουν.
Πού είναι ο τηλεοπτικός σταθμός «σύντροφοι» για να συνεχίσουν οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ να εκπέμπουν;
Η λειτουργία της ΕΡΤ με τον τρόπο που γινόταν από τις 10 του Ιούνη του 2013 που έπεσε το μαύρο στις συχνότητες της κρατικής τηλεόρασης έως και χθες το πρωί, 5 μήνες μετά, αποτελεί παγκόσμιο επίτευγμα. Δεκάδες εργαζόμενοι συνέχισαν να πηγαίνουν τακτικά στη δουλειά τους, απλήρωτοι, προσφέροντας στο τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό κοινό που τους αγκάλιασε από την πρώτη στιγμή ποιοτικά και τεχνικά άρτια προγράμματα, σε καθημερινή βάση, με τρόπο που να συναγωνίζονται τα ιδιωτικά ΜΜΕ.
Αυτό το αίσθημα ελευθερίας, ανεξαρτησίας και ποικιλομορφίας δεν επιβιώνει αν δεν το υπερασπίσουμε όμως.
Το ζήτημα είναι πόσο αποφασισμένοι είμαστε να στείλουμε στα σκουπίδια της ιστορίας όλους αυτούς τους μάτσο τύπους που φροντίζουν «να γίνει η δουλειά».
Τις απαντήσεις ας τις ψάξουμε με τους τηλεοπτικούς δέκτες κλειστούς. Ας είναι αυτό το πρώτο μας βήμα. Για όσους ακόμα «ενημερώνονται» από την τηλεόραση.
Υ.Γ Νέα ΕΡΤ φύτρωσε στη Βαλένθια, απ” ό,τι φαίνεται. Η περιφερειακή κυβέρνηση έριξε «μαύρο» στο RTVV, το μοναδικό ισπανικό κανάλι που μιλάει καταλανικά. Οι 1.700 εργαζόμενοι κατέλαβαν τις συχνότητες και ξεκινούν να εκπέμπουν κανονικά. Ίδιο σενάριο κλεισίματος γραμμένο απλά σε άλλη γλώσσα.
Φωτογραφίες: Στέλιος Κραουνάκης (εκτός την RTVV
aplotaria .gr