Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2014

ΧΡΟΝΙΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΜΒΟΛΙΑ Εξαιρέσεις από το πλαφόν συνταγογράφησης


Σε τροποποιήσεις για να γίνει πιο λειτουργικό το μέτρο του «πλαφόν» συνταγογράφησης στον ΕΟΠΥΥ, προχώρησε το υπουργείο Υγείας.

Εξαιρέσεις από το πλαφόν συνταγογράφησης
Από το «πλαφόν», σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, εξαιρούνται τα εμβόλια, οι νεφροπαθείς και οι μεταμοσχευθέντες συμπαγών οργάνων, ώστε να μην έχουν κίνδυνο οι συγκεκριμένοι ασθενείς ως προς τη λήψη των φαρμάκων τους, καθώς και νοσοκομειακοί γιατροί, «ώστε να έχουν οι πολίτες τη δυνατότητα καταφυγής εκεί και να μην πέφτουν θύματα ενδεχόμενης εκμετάλλευσης».
Ο υπουργός, πάντως, υπερασπίστηκε το μέτρο, λέγοντας ότι «σε γενικές γραμμές, είναι ένα μέτρο που εφαρμόζεται σχεδόν σε όλη την Ευρώπη. Από τη στιγμή που ο ΕΟΠΥΥ έχει προϋπολογισμό, θα πρέπει και οι συμβεβλημένοι και οι συναλλασσόμενοι με τον ΕΟΠΥΥ γιατροί να γνωρίζουν ότι υπάρχει προϋπολογισμός».
Σημειώνεται ότι το «πλαφόν» ίσχυσε στις αρχές του μήνα, προβλέποντας ότι κάθε γιατρός του ΕΟΠΥΥ δεν μπορεί να συνταγογραφεί κάθε μήνα πάνω από το 80% της αξίας των φαρμάκων που είχε χορηγήσει το 2013, με αποτέλεσμα να προκληθούν αρκετά προβλήματα.
Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) έχει ζητήσει την απόσυρση του μέτρου και καλεί τους γιατρούς «να αδιαφορήσουν για το αστυνομικό μέτρο του «πλαφόν» συνταγογράφησης- διαγνωστικών εξετάσεων και να συνεχίσουν την άσκηση του λειτουργήματός τους».

ethnos.gr