Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2014

ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΕΙ Ο ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΜΕ ΤΟΥΣ "58 "

Η ρήξη στο χώρο του ΠΑΣΟΚ είναι οριστική και τα αποτελέσματα της σύγκρουσης μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών ενδέχεται να προκαλέσουν εκκωφαντικούς θορύβους.
Τελικά η πολιτική παίζει περίεργα παιχνίδια. Ο ΣΥΡΙΖΑ από κίνημα έγινε κόμμα και το ΠΑΣΟΚ από κόμμα τείνει να γίνει κίνημα με συνιστώσες. Όμως μη βιαστείτε να βγάλετε συμπεράσματα διότι τίποτα δεν είναι τυχαίο. Πολλές φορές πίσω από τα προφανή κρύβονται ουσιώδεις λεπτομέρειες.
Μετά τις συνεχείς απορρίψεις από την πλευρά του Φώτη Κουβέλη για κοινή συμπόρευση με το ΠΑΣΟΚ ο Βαγγέλης Βενιζέλος αναζητεί εναγωνίως εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα μια πολιτική σανίδα σωτηρίας τόσο του ιδίου, όσο και του ΠΑΣΟΚ. Όχι τόσο για να αναδιατάξει δημοσκοπικά το κόμμα, κάτι που πλέον θεωρείται βέβαιο ότι δεν πρόκειται να γίνει ούτε με θαύμα, όσο για να βρει μια έξοδο διαφυγής χωρίς να προκληθούν σοβαρές αναταράξεις για την υστεροφημία του ιδίου.
Όπως εκτιμούν πολιτικοί αναλυτές, αυτό που αναζητεί ο κ. Βενιζέλος είναι ένας τρόπος προκειμένου να φύγει, χωρίς να χρεωθεί τη διάλυση του ΠΑΣΟΚ. Η μόνη λύση που διαφαίνεται στον ορίζοντα είναι να βάλει στο παιχνίδι κι άλλους. Και η κίνηση των 58 έρχεται και «δένει γάντι», αφού αποτελείται κατά κύριο λόγο από ΠΑΣΟΚογενείς προσωπικότητες που μετείχαν από μεσαίες θέσεις στο σύστημα της «ελίτ εξουσίας» που διαμορφώθηκε τα προηγούμενα χρόνια. Προσωπικότητες που είναι πολιτικά ζυμωμένες με το χώρο της κεντροαριστεράς και του περίφημου εκσυγχρονιστικού μπλοκ και που ενδεχομένως δεν κατάφεραν να φτάσουν στα υψηλά κλιμάκια της εξουσίας χωρίς όμως να βρίσκονται στον στενό πυρήνα. Τα στελέχη αυτά  έχουν διακαή πόθο να διαδραματίσουν ρόλο στο δημόσιο βίο και προφανώς βλέπουν ως ένα εφαλτήριο την πολυσυζητημένη αναδιάταξη του χώρου της κεντροαριστεράς.
Είναι προφανές ότι ο Ευ. Βενιζέλος θα στηρίξει αυτό τον ιδιότυπο μετασχηματισμό του ΠΑΣΟΚ, αφού μέσα στην αναμπουμπούλα θα βρει το κατάλληλο timing να εγκαταλείψει και να παραδώσει χωρίς να χρεωθεί οποιαδήποτε σχάση.
Όπως και να ‘χει το μέλλον του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος προδιαγράφεται δυσοίωνο αφού ήδη έχουν βγει τα μαχαίρια και μέσα σε αυτή την αναστάτωση παίρνει σάρκα και οστά το ρητό: «ο σώζον εαυτόν σωθήτω».
Όπως ήδη γράψαμε από χθες στο newsbomb.gr οι μεγαλύτερες διαφωνίες έχουν εκφραστεί από τον Μιχάλη Καρχιμάκη, τον Κώστα Σκανδαλίδη και τον Κώστα Λαλιώτη, αφού τα ιστορικά στελέχη του κινήματος διαβλέπουν πολύ πιθανό το σενάριο της διάχυσης του ΠΑΣΟΚ μέσα στην κίνηση των «58» προκειμένου με τον τρόπο αυτό το κόμμα να αλλάξει σύμβολα, όνομα και πολιτικό προσανατολισμό.
Σήμερα μάλιστα ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ κ. Θεόδωρος Πάγκαλος με ανάρτηση του στο twitter αναφέρεται με εξόχως ειρωνικό ύφος τον επικεφαλής της κίνησης κ. Βούλγαρη γράφοντας:  «Βούλγαρη προχώρα, σε θέλει όλη η χώρα! Όσοι ρωτήσουν ‘’ποιος είναι ο Βούλγαρης’’ είναι απλώς κακοήθεις».

Ενδεικτικό του κακού κλίματος που επικρατεί είναι το γεγονός ότι αμέσως απάντησε στον κ. Πάγκαλο ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος:«Όταν ο κ. Πάγκαλος απαξιώνει την προσπάθεια δημιουργίας της μεγάλης προοδευτικής παράταξης, είμαστε σε καλό δρόμο».

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Βενιζέλος αναμένεται να ξεκαθαρίσει τη θέση του το προσεχές Σαββατοκύριακο και αυτό που θα πει είναι ότι οι αποφάσεις έχουν ληφθεί και αναζητείται φόρμουλα για την κοινή κάθοδο του ΠΑΣΟΚ με την Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη στις ευρωεκλογές και στις αυτοδιοικητικές.
Το Σάββατο 25 Ιανουαρίου, στις 12:00 μ.μ. συνεδριάζει το Πολιτικό Συμβούλιο του Κινήματος και την Κυριακή 26 Ιανουαρίου στις 11:00 π.μ. θα πραγματοποιηθεί πολιτική εκδήλωση με τη συμμετοχή στελεχών από όλες τις Νομαρχιακές Επιτροπές του ΠΑΣΟΚ, τους κεντρικούς Τομείς του κόμματος, των μελών της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής και των βουλευτών που συμμετέχουν στις τέσσερις επιτροπές που αποφάσισε η πρόσφατη ΚΠΕ.  Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος σχετικά με τις πολιτικές εξελίξεις και την πορεία του Κινήματος ενόψει της μάχης των ευρωεκλογών και των αυτοδιοικητικών εκλογών.
Η όποια συγχώνευση θα γίνει μετά τις εκλογές και αφού εξαχθούν τα απαραίτητα πολιτικά συμπεράσματα. Μέχρι τις εκλογές μην περιμένετε να αλλάξει ο… πράσινος ήλιος.

newsbomb.gr