Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2014

ΤΡΙΑ ΤΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ "ΜΕΤΩΠΑ" ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Ενδοκυβερνητικές τριβές προκαλούν στην κυβέρνηση τόσο η απόδραση Ξηρού όσο και η πρόθεση του υπουργού Ανάπτυξης να καταθέσει νομοσχέδιο με το οποίο θα υιοθετούνται οι προτάσεις της μελέτης ΟΟΣΑ για την τόνωση της αγοράς. Τα δύο αυτά θέματα έχουν ανοίξει τρία μέτωπα μεταξύ υπουργών, με αποτέλεσμα τα υπονοούμενα αλλά και οι ευθείες επιθέσεις να είναι καθημερινά στην ατζέντα.
Αντιδράσεις υπάρχουν για τη διάθεση των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων, καθώς ο υπουργός υγείας Αδωνις Γεωργιάδης δεν συμφωνεί με την πώληση μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων από σούπερ μάρκετ.
Μιλώντας σήμερα στον ΣΚΑΙ, ο κ. Γεωργιάδης είπε «το ΜΥΣΥΦΑ είναι φάρμακο δεν είναι καραμέλες, μπορεί να το πάρεις να φέρεται ωραίο το κουτί και να εχει παρενέργειες μαζί με άλλα φάρμακα». Και συνέχισε: «Τον κ. Χατζηδάκη τον σέβομαι τον θεωρώ καλό πολιτικό, ο κ. Χατζηδάκης είναι υπεύθυνος για την ανάπτυξη και ο τομέας δημόσιας υγείας αφορά εμένα. Για να γίνουν οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να αποφασίσουν και οι δυο. Θα βρούμε το σημείο για τη βέλτιστη συμφωνία». Ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι το αμερικανικό μοντέλο της πλήρους απελευθέρωσης της πώλησης φαρμάκων δεν υπάρχει στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ δέχεται μεγάλη κριτική για την αποτελεσματικότητά του. Στην Ευρώπη, εξήγησε ο κ. Γεωργιάδης, τα φάρμακα είτε δεν πωλούνται στα σούπερ μαρκετ, είτε πωλούνται με την παρουσία φαρμακοποιού. «Ακόμη και επιπλοκές παρατηρούνται από πώληση ασπιρίνης, 15.000 το χρόνο στις ΗΠΑ. Το θέμα είναι αν θέλουμε ένα μοντέλο στο οποίο ο ασθενής ο ίδιος είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για ό,τι πάθει ή θα έχουμε έναν ειδικό στην πώληση» σημείωσε.
Δημόσιο «κράξιμο» Χαρακόπουλου σε Χατζηδάκη για το φρέσκο γάλα
Διαστάσεις εμφυλίου λαμβάνει πλέον η κόντρα «μακράς διαρκείας» για το γάλα καθώς μετά τον κ. Αθανάσιο Τσαυτάρη και ο κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος άσκησε χθες σκληρή κριτική στον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη για την άρση του περιορισμού των πέντε ημερών για την διατηρησιμότητα του φρέσκου γάλακτος.
Ο κ. Χαρακόπουλος μιλώντας στη Βουλή χαρακτήρισε «αμφίβολη» την έκθεση του ΟΟΣΑ που έσπευσε να υιοθετήσει το υπουργείο Ανάπτυξης και εξήγησε «για έκπτωση 5 αντί 10 λεπτών την ημέρα για μια τετραμελή οικογένεια, θα εξοντώσουμε έναν ολόκληρο κλάδο παραγωγής. Εάν για την τιμή του γάλακτος φταίει η διάρκειά του, τότε γιατί το μακράς διάρκειας είναι ακριβότερο; Προσπαθούμε να περιορίσουμε το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου αλλά με αυτές τις αποφάσεις θα το εκτοξεύσουμε με αθρόες εισαγωγές γάλακτος».
Συνέχισε δε την κριτική κατηγορώντας τον υπουργό Ανάπτυξης για απόπειρα «νοθείας» ενός «δυναμικού και εξωστρεφούς κλάδου» με ρυθμίσεις για σκόνη γάλακτος.
Κόντρα Αθανασίου-Δένδια
Ενδοκυβερνητικές τριβές έχουν επίσης προκληθεί για το θέμα Ξηρού, με πρωταγωνιστές τους υπουργούς Δικαιοσύνης, Χαράλαμπο Αθανασίου, και Δημόσιας Τάξης, Νίκο Δένδια.
Οι δύο υπουργοί παρά την εντολή Σαμαρά τις πρώτες ημέρες μετά την απόδραση Ξηρού, όταν και τους κάλεσε στο Μαξίμου να ρίξουν τους τόνους και να σταματήσουν τις διαρροές, δεν έδειξαν να συμμορφώνονται παρά τις αρχικές ενδείξεις για κάτι τέτοιο. Λάδι στη φωτιά έριξε την Πέμπτη ο κ. Αθανασίου ο οποίος με συνέντευξή του από τη μια παραδέχθηκε ότι έγιναν λάθη από την πλευρά του τριμελούς συμβουλίου που χορήγησε τις άδειες στον Ξηρό και από την άλλη ανέφερε ότι «θα έπρεπε να παρακολουθείται ένας τέτοιος εγκληματίας όταν βγαίνει από τη φυλακή».Ερωτηθείς, δε, «γιατί πιστεύετε ότι δεν παρακολουθούταν» ο κ. Αθανασίου απαντά: «Δεν το ξέρω. Έχω την εντύπωση ότι θα παρακολουθείτο». Το βράδυ της Πέμπτης «απάντηση» ανέλαβαν να δώσουν αξιωματικοί της ΕΛΑΣ οι οποίοι σημείωναν με νόημα ότι οι παρακολουθήσεις δεν είναι σύννομες και προσέθεταν ότι ήταν εισαγγελέας αυτός που άναψε το «πράσινο φως» για τις άδειες του Ξηρού.

protothema.gr