Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2014

Σύμπραξη ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΑΘΗΝΑΣ και ΔΗΜΟΥ ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ για την προώθηση της μεταβίβασης επιχειρήσεων και τη γυναικεία επιχειρηματικότητα



Πρωτόκολλο συνεργασίας, με στόχο τη στήριξη και την προώθηση της μεταβίβασης μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, ώστε να μην υπάρχουν απώλειες επιχειρηματικών μονάδων και θέσεων εργασίας υπέγραψαν χθες η διοίκηση του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας και ο Δήμος Αγίου Δημητρίου Αττικής.
Σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της υλοποίησης του Έργου TOK-TOC, συγχρηματοδοτούμενο από το Πρόγραμμα INTERREG IVC, ο Πρόεδρος του ΒΕΑ κ. Παύλος Ραβάνης και η Δήμαρχος Αγίου Δημητρίου κα Μαρία Ανδρούτσου, ανακοίνωσαν την πιλοτική λειτουργία του Γραφείου Επιχειρηματικότητας «TOK-TOC BIZ» με στόχο και την προώθηση της γυναικείας επιχειρηματικότητας, αλλά και την ίδρυση Επιχειρηματικής Θερμοκοιτίδας στο συγκεκριμένο Δήμο.
Με την έναρξη λειτουργίας του Γραφείου, οι ενδιαφερόμενοι επαγγελματο-βιοτέχνες που επιθυμούν να μεταβιβάσουν ή να αγοράσουν κάποια επιχείρηση, θα μπορούν να απευθυνθούν στο ειδικό Γραφείο που θα λειτουργεί στο Δήμο του Αγίου Δημητρίου, προκειμένου να ενημερωθούν για το πώς θα εγγραφούν δωρεάν, στην πρωτοποριακή πλατφόρμα του TOK-TOC BIZ.
Ο Πρόεδρος του ΒΕΑ επισήμανε αποτελέσματα πρόσφατης έρευνας, σχετικά με την μεταβίβαση – διαδοχή των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, σύμφωνα με την οποία, το 29% των επιχειρηματιών που επιθυμεί τη μεταβίβαση της επιχείρησής του, αδυνατεί να την ολοκληρώσει με αποτέλεσμα να την κλείσει. «Το έργο TOK-TOC φέρνει πιο κοντά επιχειρηματίες, δημιουργούς πολιτικών, τράπεζες, επικεφαλείς των τοπικών κοινωνιών και ερευνητές για την αντιμετώπιση της διαδοχής και μεταβίβασης στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις».
Αναφερόμενος στην γυναικεία επιχειρηματικότητα, ο κ. Ραβάνης τόνισε ότι ο έχει δυναμική, πλέον στην Ελλάδα, εξελίσσεται, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν ακόμη επαρκή εργαλεία και πολιτικές πρακτικές, για να αναπτυχθεί όσο αναλογεί, στις δεξιότητες και γνώσεις των γυναικών επιχειρηματιών.
Από τη δική της πλευρά, η Δήμαρχος του Αγίου Δημητρίου, επισήμανε ότι ενεργοποιούνται οι υπηρεσίες του Δήμου, με στόχο τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρηματιών, για τη βελτίωση της βιωσιμότητας της επιχείρησής τους, τη συνέχιση της λειτουργίας της, αλλά και την ομαλή μεταβίβαση. Η κα Ανδρούτσου, ανακοίνωσε τη δημιουργία «One stop shop για τη μεταβίβαση», που θα λειτουργεί σαν εκκολαπτήριο επιχειρήσεων, μέσα από το οποίο θα ξεπηδούν νέες επιχειρηματικές ιδέες και ικανοί επιχειρηματίες, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το «τσουνάμι» της οικονομικής κρίσης.
Σημειώνεται ότι στο Δήμο του Αγίου Δημητρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία εσωτερικής έρευνας του Β.Ε.Α, το 2000 λειτουργούσαν 2590 επιχειρήσεις, το 2005 2627 επιχειρήσεις, το 2010 1741, ενώ το 2013 μόλις 1331!!!
Την υπογραφή του Πρωτοκόλλου, χαιρέτισε και η Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα Αθηνών- Αναπληρώτρια Περιφερειάρχης κα Άννα Παπαδημητρίου, επισημαίνοντας ότι είναι σημαντική προσπάθεια που θα τονώσει και τη γυναικεία επιχειρηματικότητα, σε μια περίοδο που τα χρηματοδοτικά εργαλεία στην Περιφέρεια είναι περιορισμένα σε ποσοστό άνω του 50%.
Ο Γενικός Γραμματέας του Επιμελητηρίου κ. Βασίλης Λιαμέτης έκλεισε την Ημερίδα, με χρήσιμα συμπεράσματα, επισημαίνοντας, ότι με τη βοήθεια της συγκεκριμένης ψηφιακής πλατφόρμας, η βασική πληροφόρηση και επικοινωνία μεταξύ αγοραστών και πωλητών μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων για την εξωοικογενειακή επιχειρηματική μεταβίβαση, επιτυγχάνεται με ένα πολύ εύκολο και δίχως κόστος τρόπο. Μάλιστα τόνισε ότι η ανάγκη συνεργασίας μεταξύ της τοπικής αυτοδιοίκησης και των φορέων που εκπροσωπούν τους επιχειρηματίες, είναι επιβεβλημένη, καθώς χωρίς υγιή τοπική οικονομία, δεν μπορούμε να αναμένουμε ανάκαμψη.
Τη χρήση της ψηφιακής πλατφόρμας www.tok-toc.biz εξωοικογενειακής πώλησης μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που αδυνατούν να βρουν συνεχιστή από το ενδοοικογενειακό περιβάλλον, παρουσίασε ο Επίκουρος Καθηγητής Πληροφορικής στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Μακεδονίας Δρ. Χρήστος Τζώρτζης.
«Σύνθημα» μετά την παρουσίαση και τη συζήτηση, για κάθε μικρό επιχειρηματία ή βιοτέχνη, θα πρέπει πλέον να είναι:
Φρόντισε για τη συνέχεια της επιχείρησής σου !!!
ΨΑΞΕ ΓΥΡΩ ΣΟΥ!!!
ΔΩΣΕ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΤΗΣ ΣΥΝΕΧΕΙΑΣ ΣΕ ΕΝΑ ΝΕΟ ΤΑΛΑΝΤΟΥΧΟ ΑΤΟΜΟ!! ΣΤΗΡΙΞΕ ΤΗ ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΚΑΙ ΙΚΑΝΗ ΓΥΝΑΙΚΑ!!!